Hebrew Hospital Home

Valhalla, New York

Solution

A dramatic, pitched entry canopy now joins the existing historic structure with the new building. Services are provided on a single level to accommodate the many handicapped users. An expansive, skylit spine enlivens the primary recreation area. A centerpiece of the structure, it draws the user from the warm, welcoming entry to the large assembly area and patio beyond. Activity, food, therapy and medical services flank the bright and dramatic central axis.

Exposed beams recall vintage Hudson Valley barns, while moveable partitions allow multiple uses. Bold tile patterns, wood detailing, and inviting colors are also utilized to avoid the sterility often associated with institutional facilities. In tandem, careful restoration of the period details of the existing colonial house has been balanced with the creation of contemporary, dynamic spaces.